Αμφίβολη απελευθέρωση

Uncategorized

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης*

Η συμβολική αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποίησε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, με μία πορεία 27 χιλιομέτρων, από το χωριό Γέφυρα του νομού Θεσσαλονίκης (όπου υπογράφηκε η συμφωνία παράδοσης της πόλης το 1912) μέχρι την πλατεία του Λευκού Πύργου, ήταν μία πολύ καλή αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τι πραγματικά σημαίνει η λέξη «απελευθέρωση».

Για να φτάσει ο Ελληνικός Στρατός μέχρι τα πρόθυρα της Θεσσαλονίκης έδωσε φονικότατες μάχες, με τεράστιες απώλειες και απίστευτη καταπόνηση, αλλά όλες νικηφόρες. Ο Ελληνισμός της πόλης με καρτερία προσέμενε την έλευση του στρατού μας, που σηματοδοτούσε τη λήξη μίας οδυνηρής κατοχής 500 ετών, κατά την οποία υπέστη εθνοκαθάρσεις και ολοκαυτώματα που κόντεψαν να τον οδηγήσουν στον πλήρη αφανισμό.

Οι νίκες των Ελλήνων στρατιωτών γέμιζαν ελπίδα και παράλληλα γκρέμιζαν τα σχέδια των Βουλγάρων να εισέλθουν πρώτοι στην πόλη. Αναλογίζομαι τα παραπάνω, διότι τα τελευταία χρόνια γίνεται απόπειρα να καθιερωθεί ως Απελευθέρωση της πόλης από τα τμήματα του ΕΛΑΣ το 1944 η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη, λόγω των δυσμενών για τη Γερμανία πολεμικών εξελίξεων.

Η αποχώρηση αυτή, μάλιστα, έγινε συντεταγμένα, χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού οι «ελευθερωτές» τούς επέτρεψαν να φύγουν ουσιαστικά ατουφέκιστοι, κάτι που το ομολογούν και οι ίδιοι σε κείμενά τους, τάχα για να αποφευχθεί η «άσκοπη» αιματοχυσία! Η αιματοχυσία, όμως, που προκάλεσαν όταν εισήλθαν στην πόλη, με θύματα ιδεολογικούς τους αντιπάλους, φαίνεται πως κάθε άλλο παρά «άσκοπη» ήταν γιʼ αυτούς…

Ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπυρίδων Σφέτας, σε παλαιότερη συνέντευξή του στον γνωστό δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη, τονίζει ότι δυνάμεις του ΕΛΑΣ είχαν εισέλθει στην πόλη ήδη από τις 12 Οκτωβρίου 1944, αλλά, αντί να χτυπούν τους κατακτητές, επιτίθεντο σε εθνικές αντιστασιακές ομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν οι εναπομείνασες γερμανικές δυνάμεις να καταστρέφουν τις υποδομές της πόλης ανενόχλητες, μέχρι την οριστική αποχώρησή τους στις 30 Οκτωβρίου.

Αυτά τα γεγονότα επιχειρείται στις μέρες μας να αλλοιωθούν με την αναθηματική πλάκα που τοποθέτησε η διοίκηση Μπουτάρη στην πλατεία Λευκού Πύργου, στην οποία αναφέρεται ότι οι «μαχητές του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής».

Μία ψευδεπίγραφη πλάκα, την οποία συνεχίζει να ανέχεται η σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και ενώπιον της οποίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί ετησίως τελετή μνήμης για την Απελευθέρωση της πόλης.

Εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλία 521 πολιτών που ζητούν ενυπογράφως από τη διοίκηση Ζέρβα να προχωρήσει στην αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας αντικαθιστώντας το κείμενο της πλάκας, ώστε αυτό να είναι σύμφωνο με το υπʼ αριθμ. 50/2016 Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει «την 30ή Οκτωβρίου ως ημέρα Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα το 1944».

Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κωφεύει και ακολουθεί παρελκυστική τακτική, ενώ είχε υποσχεθεί, ήδη από το 2019, ότι θα δημιουργήσει «επιτροπή σοφών», που θα διερευνήσει τα ιστορικά γεγονότα, ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι «δεν βρέθηκαν επιστήμονες για να τη στελεχώσουν»! Μετά, δε, τη λήψη της επιστολής κωφεύει επιδεικτικά, αγνοώντας ακόμη και τη δις αποσταλείσα σύσταση της αποκεντρωμένης διοίκησης, που την καλεί να απαντήσει έπειτα από προσφυγή των 521 πολιτών σε αυτήν.

Εδώ και μερικές ημέρες οι υπογράφοντες την επιστολή προσέφυγαν στο υπουργείο Εσωτερικών, αποτυπώνοντας όλο το ιστορικό των ενεργειών τους, και ζητούν από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πέτσα αλλά και τον προϊστάμενό του υπουργό κ. Βορίδη να λάβουν θέση επί του θέματος, θέτοντας και τη διοίκηση του δήμου ενώπιον των ευθυνών της. Ας ελπίσουμε ότι, τουλάχιστον, η κυβέρνηση θα φροντίσει για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Για να μη χάνουν και το νόημά τους οι λέξεις…

ΠΗΓΗ newsbreak

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *