Σεβασμός στο… ράσο !!!

Uncategorized

(Ανώνυμος εκπαιδευτικός)

Κυριακή σήμερα φίλοι μου και είπα να κάνουμε μια αναφορά στους “πρωταγωνιστές” αυτής της ημέρας. Μιλάω για τους ιερείς μας, για τους παπάδες μας, για το “τιμημένο ράσο”…

Απαιτεί “σθένος” και “Θείο ζήλο” να στέκεσαι μπροστά στην Αγία Τράπεζα! Μα συνάμα χρειάζεται ταπείνωση και μετάνοια, φόβο Θεού και … “καθαρότητα”. Δεν είναι για όλους η ιεροσύνη φίλοι μου! Και από αυτούς που γίνονται μερικοί μόνο καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους.

Η τέλεση των Αγίων Μυστηρίων είναι ότι πιο ιερό και σπουδαίο μπορεί ένας άνθρωπος να επιτελέσει! Γι’ αυτό και ο άνθρωπος που το κάνει δέχεται πόλεμο σκληρό και ανελέητο. Πόλεμο από δαίμονες, από ανθρώπους, από το “εγώ” του. Δέχεται πόλεμο ώστε ν’απογοητευτεί, να κουραστεί και τελικά … ν’αμαρτήσει!

Γι’ αυτό και όπως ο καθένας μας ζητά την προσευχή των άλλων για πνευματική ενίσχυση, έτσι και ο ιερέας χρειάζεται την προσευχή του πιστού λαού, δηλαδή την δική μας. Χρειάζεται όμως και “στήριξη” και αγάπη, κατανόηση και συγχώρεση, γιατί και αυτός είναι άνθρωπος με συγκεκριμένες αντοχές και ιδιαιτερότητες.

Να προσεγγίζουμε τον ιερέα με τον ανάλογο σεβασμό. Ό,τι κι αν έχει κάνει, όποιος κι αν είναι, φέρει ιεροσύνη! Κυρίως σ’ αυτό αποδίδουμε σεβασμό, στο χάρισμα της ιεροσύνης του και φιλάμε το χέρι του. Σεβασμός δηλαδή στο Ευλογημένο ράσο… Εάν κι ως άνθρωπος μας “εμπνέει”, τότε ακόμη καλύτερα…

Ναι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ποιους χειροτονούνε οι Επίσκοποι. Αυτοί φέρουν την ευθύνη κάθε χειροτονίας. Όμως ας μην πιάνουμε στο στόμα μας εύκολα κάποιον ιερέα, για κάποιο ηθικό σφάλμα του. Διότι όπως εμείς μετανοούμε και ζητούμε συγχώρεση, έτσι κι αυτός μπορεί να μετανόησε και να ζήτησε έλεος. Μπορεί ο Θεός δηλαδή να τον συγχώρεσε και εμείς ακόμη να τον κατηγορούμε… Τι τραγική ειρωνεία!

Κανέναν άνθρωπο μην κατακρίνουμε φίλοι μου, ένα περισσότερο όταν αυτός ο άνθρωπος είναι ιερέας. Εμείς συμμετέχουμε στα Αγία Μυστήρια όχι για τον ιερέα αλλά γι’ αυτά που επιτελεί ο ιερέας με τη Χάρη του Θεού. Στο Ναό πηγαίνουμε όχι για να συναντήσουμε τον ιερέα αλλά για να συναντήσουμε τον Χριστό! Αυτό το λέω επειδή κάποιοι απομακρύνονται από τα Αγία Μυστήρια και τον εκκλησιασμό, επειδή “σκανδαλίστηκαν” από κάποιον ιερέα. Μέγα λάθος!!!

Ο ιερέας θα δώσει λόγο στο Θεό γι’ αυτά που έκανε όπως αντίστοιχα κι εμείς. Κι αλίμονο εάν μας καταλογιστεί η συνειδητή αποχή μας από τα Αγία Μυστήρια…

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ φίλοι μου, ότι ο ιερέας δεν είναι αντιπρόσωπος του Θεού προς τους ανθρώπους, όπως λανθασμένα λένε πολλοί, αλλά αντιπρόσωπος των ανθρώπων προς τον Θεό! Αν το κατανοήσουμε αυτό θα είμαστε πιο επιεικείς στις κρίσεις μας και στις απαιτήσεις μας, από έναν απλό άνθρωπο σαν εμάς !!!

Να εκτιμούμε λοιπόν αυτό που επιτελεί ο ιερέας, το βάρος που κουβαλά και την ευθύνη που φέρει…

Καλή Κυριακή χαρούμενη κι ευλογημένη σε όλους !!!

ΠΗΓΗ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *