Απόστολος Κρητικόπουλος
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές ως τραγωδία. Στα τέλη του 4ου μ.Χ. βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το φαινόμενο των μεγάλων “μεταναστεύσεων των λαών”. Βάρβαροι πλημμύρισαν την Ευρώπη. Οι σχετικά ήσυχοι Βησιγότθοι, ένας αρχαίος Γερμανικός λαός, ζήτησαν άδεια από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, να διαβούν τον Δούναβη για να ζήσουν εν ηρεμία στα ρωμαϊκά εδάφη.
Το ζήτημα προβλήθηκε ως “ανθρωπιστικό”, καθώς πιέζονταν ιδιαίτερα από τους πολεμοχαρείς Ούννους. Οι Ρωμαίοι τούς έδωσαν την άδεια, σκεπτόμενοι πως μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την μετακίνηση κατά δύο τρόπους. Αφενός οι Βησιγότθοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μισθοφόροι στον Ρωμαϊκό στρατό και αφετέρου θα λειτουργούσαν ως μία ασφαλής ζώνη, μεταξύ της Αυτοκρατορίας και των απειλητικών και επίφοβων Ούννων.
Μαντέψτε την συνέχεια…
Οι “φιλήσυχοι” Βησιγότθοι, υπό τον Αλάριχο*, λεηλάτησαν τα εδάφη της αυτοκρατορίας (η Ελλάδα, και κυρίως ο Μωριάς, υπέφερε φρικτά τότε) και στο τέλος (410 μ.Χ.), κατέλαβαν και κατέστρεψαν την ίδια τη Ρώμη!
Ο κλασσικός πολιτισμός γκρεμίστηκε από κάτι πολύ χειρότερο, η γνήσια πρόοδος σταμάτησε στη Δύση για ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. Το πιο βαθύ σκοτάδι έπεσε στην Δυτική Ευρώπη (τόσο βαθύ ώστε η Ιστορία ονόμασε τους αιώνες εκείνους ως «σκοτεινές εποχές – Dark ages», ο γνωστός σε όλους Μεσαίωνας) έως ότου κάπου εκεί στο 1400 μ.Χ. να ξεκινήσει η περίοδος της Αναγέννησης με βάση τα κλασσικά πρότυπα.
Μετακινήσεις των Βησιγότθων κατά τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ.
Τέσσερις είναι οι παραλληλισμοί στους οποίους εύκολα καταλήγουμε σήμερα :
α) Οι “μετριοπαθείς” μουσουλμάνοι δεν είναι ηπιότεροι των “ακραίων”, όπως και οι Βησιγότθοι δεν αποδείχθηκαν καλύτεροι των Ούννων παρά τις ρωμαϊκές προσδοκίες.
β) Τα επιχειρήματα “θα τους πιέσουμε να εργαστούν για να ενισχύσουμε τα Ταμεία μας”, “θα αφομοιωθούν”, “θα έχουμε έναν πολυπολιτισμό”, είναι έωλα και δεν θα λειτουργήσουν, όπως και οι Γότθοι δεν εντάχθηκαν στην κουλτούρα των Ρωμαίων, αλλά έγιναν οι δήμιοί τους.
γ) Η πολιτική του κατευνασμού δεν θα δώσει καμία λύση εάν δεν συνοδεύεται από προβολή στρατιωτικής ισχύος.
δ) Μια ανατροπή του status quo στην Ευρώπη θα είναι συντριπτική για τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη θρησκεία μας. Θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα. Κυριολεκτικά, εκεί που άρχισε (και βρίσκεται ακόμη) το Ισλάμ.
(*) Μερικά πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα στους αιώνες : Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1943 μ.Χ.), όταν οι Ιταλοί άρχισαν να αλληθωρίζουν προς τους Συμμάχους και να καλοβλέπουν την ρήξη με τη ναζιστική Γερμανία, οι Γερμανοί -ιστορικοί απόγονοι των Γότθων- κατέστρωσαν σχέδιο στρατιωτικής εισβολής και κατάληψης της Ρώμης, με την κωδική ονομασία “Αλάριχος”.