Η κυβέρνηση αποτελειώνει το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία: Αναστολές εργασίας, μειώσεις προσωπικού και περικοπές χειρουργείων!

Uncategorized

Ελευθέριος  Ανδρώνης

Αποφασισμένη φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση, να αφήσει παράλυτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και τους πολίτες στο έλεος τους, προκειμένου να μην παρακωλυθεί αυτό το αδιανόητο σχέδιο που ακολουθείται, δηλαδή της επαγγελματικής εξόντωσης όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη υπό κατάρρευση με τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης (ας θυμηθούμε πόσα νοσοκομεία είτε έκλεισαν, είτε υποβαθμίστηκαν και συγχωνεύτηκαν με αποφάσεις της ΝΔ), περνάμε σε μια δεύτερη φάση που η δημόσια υγεία πρόκειται να βρεθεί με τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού.

Δέκα χιλιάδες υγειονομικοί σε αναστολή

Στη παρούσα φάση, περισσότεροι από 10.000 (!) υγειονομικοί αναμένεται να βγουν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μιλάμε για ένα τρομακτικό νούμερο υγειονομικών, που αν απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους, αυτό μεταφράζεται σε «έμφραγμα» του συστήματος υγείας, τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς, επιδείνωση νοσημάτων που θα μείνουν χωρίς παρακολούθηση ή μεγάλη καθυστέρηση στο να αντιμετωπιστούν. Καθυστερήσεις που δυνητικά μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες για πολλούς συμπολίτες μας με σοβαρά νοσήματα.

Η υγεία του πολίτη αφήνεται στην τύχη της

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε προσλήψεις (εμβολιασμένων) υγειονομικών με τρίμηνες συμβάσεις για να καλύψει κενά, άλλα σαφώς πρόκειται περί αστειότητας, που αν δεν μιλούσαμε για ανθρώπινες ζωές που παίζονται «στα ζάρια» για το ινάτι της κυβέρνησης, ίσως και να το αντιμετωπίζαμε με χιούμορ και ειρωνεία. Άλλα μόνο αστείο δεν είναι να αφήνεις σκόπιμα λειψό (το ήδη τσακισμένο) σύστημα υγείας, ρισκάροντας χιλιάδες ζωές, για να μην ξεφύγεις ούτε χιλιοστό από την πορεία απολυταρχίας που έχεις χαράξει.

Το ίδιο είδαμε να συμβαίνει και στο σώμα της Πυροσβεστικής, με ελλείψεις 4.000 πυροσβεστών και γίναμε όλοι μάρτυρες των τραγικών αποτελεσμάτων. Η λειψανδρία στο Πυροσβεστικό Σώμα, άφησε εντελώς ανοχύρωτη τη χώρα στις καταστροφικές πυρκαγιές που έως τώρα έκαψαν 1.200.000 εκατομμύρια στρέμματα. Χωρίς να έχει πάρει το παραμικρό μάθημα από το ολοκαύτωμα της χώρας, η κυβέρνηση πράττει το ίδιο τώρα και στο ΕΣΥ, προετοιμάζοντας «ολοκαύτωμα» και για την δημόσια υγεία.

Το να βρεθούν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών 10.000 υγειονομικοί αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μόνο μυαλά που βρίσκονται στην κυβέρνηση μπορούσαν να το συλλάβουν. Επιπροσθέτως, στα νοσοκομεία υπάρχουν πολλά τμήματα που για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, απαιτούν πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό (όπως πχ. στην αιμοδοσία, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, σε ΜΕΘ κ.λπ.). Χρειάζονται επαγγελματίες με εμπειρία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα επείγοντα περιστατικά και όχι νεοπροσληφθέντες  υγειονομικούς που δεν θα ξέρουν που πάνε… τα τέσσερα μέχρι να μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς στα καθήκοντα τους.

Το ελάχιστο διάστημα εξειδίκευσης είναι έξι μήνες και η κυβέρνηση θεωρεί πως… τρεις μήνες αρκούν για τους… νεοφώτιστους. Και ούτε καν θα έχουν στη διάθεση τους τρεις μήνες, αφού καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τα περιστατικά να τρέχουν. Και όλο αυτό θα γίνει σε περίοδο αυξημένων απαιτήσεων για τη δημόσια περίθαλψη, αφού υποτίθεται (σύμφωνα με τους «ειδικούς» πάντα) πως από το φθινόπωρο θα αρχίσουμε να έχουμε και πάλι σημαντικές πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Πολύτιμοι γιατροί, απομακρύνονται

Πέρα όμως από νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, σιτιστές, διοικητικούς κ.λπ., υπάρχουν και γιατροί που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας υπηρεσίες στο σύστημα υγείας .

Γιατροί με δεκαετίες πολύτιμης εμπειρίας που παρακολουθούν την πορεία υγείας συγκεκριμένων ασθενών και εξυπηρετούν συγκεκριμένες περιοχές, καλούνται να απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες τους, γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση, αφήνοντας τους ασθενείς στο έλεος τους. Ακόμα και νευραλγικές ειδικότητες γιατρών, όπως ογκολόγοι, νευρολόγοι, αναισθησιολόγοι κ. α. θα βγουν εκτός υπηρεσίας, λόγω… υγειονομικών φρονημάτων.

Και φαντάζει απίθανο να μπορέσουν να καλυφθούν όλες αυτές οι ειδικότητες, σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, από τη στιγμή μάλιστα που ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών.

Ασφαλώς όλοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και  γιατροί που παύονται από τα καθήκοντα τους, τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, όπως οφείλουν να τα τηρούν και οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί, καθότι νοσούν και μεταδίδουν και αυτοί.

Μαζική «εκκαθάριση»

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν προτιμά να κρατήσει μια ζωτικής σημασίας δύναμη 10.000 επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, έστω υποχρεώνοντας τους να τηρούν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, άλλα προτιμά να προβεί σε στοχοποίηση και μαζική εκκαθάριση, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη της δημόσιας υγείας.

Από μια πλευρά είναι και αναμενόμενο, γιατί είναι βέβαιο πως ένας από τους στόχους τους είναι να υποβαθμίσουν και να καταστρέψουν έτι περαιτέρω τη δημόσια υγεία, δίνοντας τα σκήπτρα στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Κόφτης και στα χειρουργεία

Το ακόμα πιο τραγικό της υπόθεσης είναι πως στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας υπάρχει ως ενδεχόμενο η μείωση των χειρουργείων, κάτι που είχε γίνει και πέρυσι, με τις επεμβάσεις να μειώνονται κατά 80% για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των covid περιστατικών.

Εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες των ελλείψεων σε προσωπικό (δηλαδή οι ελλείψεις που δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση με τις απαράδεκτες αποφάσεις της), προβλέπεται και πάλι ένα τέτοιο «κούρεμα» των προγραμματισμένων χειρουργείων, με τρομακτικές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Καθώς τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν από το φθινόπωρο και το υγειονομικό προσωπικό θα μείνει λειψό, τα μόνα περιστατικά που θα εξυπηρετούνται ταχέως, θα είναι τα ογκολογικά και τα επείγοντα.

Καταλαβαίνουμε πως οδεύουμε ολοταχώς σε ένα μπάχαλο στη δημόσια υγεία, που θα δημιουργηθεί εν γνώσει της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το 2020 και κατά την περίοδο των lockdown, λόγω των περικοπών που έγιναν στα χειρουργεία, είχαμε μια άκρως ανησυχητική μείωση της τάξης του 32% στις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

Οδηγούμαστε σε κατάρρευση των δεικτών υγείας

Όλα δείχνουν πως και για φέτος πλησιάζουμε σε έναν δεύτερο γύρο περικοπών σε επεμβάσεις. Και ασφαλώς δεν είναι μόνο το θέμα των χειρουργείων που δεν γίνονται, άλλα και των ανθρώπων που δεν (θα) πλησιάζουν τα νοσοκομεία ούτε καν για να εξεταστούν, λόγω της ατελείωτης τρομοκρατίας που εκπέμπεται από τα κανάλια.

Όλα αυτά: οι ελλείψεις προσωπικού, οι μετακινήσεις, οι ανειδίκευτοι υγειονομικοί, οι ειδικότητες γιατρών που θα χαθούν και τα περιορισμένα χειρουργεία, προβλέπεται να έχουν τρομακτικές συνέπειες, οδηγώντας σε μια κατάρρευση των δεικτών υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε νέες ασθένειες και νέους θανάτους, ίσως σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από όσους προκάλεσε και προκαλεί η πανδημία.

ΠΗΓΗ upopsi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.