Η ασύμμετρη απειλή των πυρκαγιών

Uncategorized

Ειρήνη Μαρούπα

Σε ένα 24ωρο, από την Δευτέρα 2 προς την Τρίτη 3 Αυγούστου, ξέσπασαν στην Ελλάδα 81 πυρκαγιές, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό για τον συντονισμό και το ευδόκιμο αποτέλεσμα κατάσβεσης τους.

“Κάθε πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση”, έλεγε ο Σουν Τζου.

Και ο Κλαούζεβιτς πολλούς αιώνες μετά εξηγούσε την αξία της εμμονής στον σκοπό, διότι ο πόλεμος δεν είναι παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, για να κατακτήσεις μία ξένη χώρα.

Εξάλλου “ο στρατηγικός θρίαμβος είναι να υποτάξεις τον αντίπαλο χωρίς μάχη”!

Ο πόλεμος έχει πολλά επίπεδα. Ο συνηθέστερος μάλιστα και πλέον καταστροφικός, δεν είναι ο συμβατικός, αλλά ο ασύμμετρος.

Διότι μέσω αυτού καταρρακώνεται το ηθικό του αντιπάλου και επέρχεται βέβαιη νίκη με ανύπαρκτο κόστος.

Άρα καθήκον του κράτους που υφίσταται την ασύμμετρη απειλή, είναι να εξεύρει τους τρόπους για να την προλάβει, ή να αποτρέψει το πιο καταστροφικό της αποτέλεσμα.

Τέτοια ασύμμετρη απειλή αποτελεί και το ξέσπασμα των πυρκαγιών.

Το κράτος οφείλει να προνοήσει κυρίως να μην ξεσπάσουν (ακόμα κι αν οφείλονται σε εμπρησμό).

Kι εν τέλει να τις κατασβέσει, αποτρέποντας τα συνολικά καταστρεπτικά αποτελέσματα αυτών στην περιουσία, στο περιβάλλον και στο ηθικό των Ελλήνων.

Διότι ως γνωστόν, η καταστολή μίας φωτιάς σε δάσος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Καθώς για να κατασβεσθεί πρέπει να χαθεί τουλάχιστον ένα από τα στοιχεία που την προκαλούν, (τρίγωνο της φωτιάς ονομάζεται), δηλαδή το καύσιμο, το οξυγόνο, ή η φλόγα, κι αυτό συμβαίνει όταν είναι πάρα πολύ αργά, ή τα έχει κάψει όλα…

Όλοι θυμόμαστε το 2007 στις πυρκαγιές της Ηλείας, (στις οποίες πέθαναν εκατό περίπου άνθρωποι και κάηκαν χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες).

Ο τότε πρωθυπουργός Κωστάκης Καραμανλής είχε μιλήσει για ασύμμετρη απειλή, λέγοντας πως “τόσες πολλές εστίες φωτιάς την ίδια ώρα σε τόσα μέρη της χώρας δεν μπορεί να είναι σύμπτωση”.

Οι 80 φωτιές της Τρίτης 3/8 και οι 121 φωτιές της 4/8, δεν οφείλονται στην πλειοψηφία τους, σε αμέλεια, ούτε σε τυχαία περιστατικά. ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ.

Ο εμπρησμός, όποιο κι αν είναι το κίνητρο του εμπρηστή, αποτελεί ασύμμετρη απειλή.

Και οφείλει να προλαμβάνεται.

Αλλά τι έγινε άραγε, από το 2007 ως σήμερα, για να αντιμετωπιστεί αυτή η ασύμμετρη απειλή, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε τότε, εξαγγείλει;

Η απόλυτη αλήθεια είναι πως όσα έγιναν και γίνονται ακόμα, καθόλου δεν συνέτειναν στον περιορισμό της δυνατότητας επέλευσης της ασύμμετρης απειλής.

Μάλιστα συνέβη το ακριβώς αντίθετο!

Διευκολύνθηκαν οι επίδοξοι εμπρηστές, ευνοήθηκαν τα κίνητρά τους και ελαφρύνθηκαν οι τιμωρίες τους!!!

Θέμα πρώτο: ΔΑΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Ζήσαμε την βιβλική καταστροφή της πυρκαγιάς στο Μάτι πριν 3 χρόνια.

Οι διαπιστώσεις έγιναν, οι υπεύθυνοι της τραγωδίας (ανώτατοι αξιωματικοί πυροσβεστικής), προήχθησαν αντίθετα σε κάθε κανόνα λογικής, και ζήσαν,αυτοί καλύτερα, κι εμείς με μεγαλύτερη ανασφάλεια…

Κι επιπλέον.

Κανένα ενδιαφέρον του κράτους για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθάρισμα των ήδη υπαρχουσών, καθώς και για δημιουργία δασικών δρόμων.

Απίστευτο; Κι όμως αληθινό….

Την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, την βιώσαμε με επώδυνο τρόπο, στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, προ διμήνου, (η οποία επίσης κανένα μάθημα δεν έδωσε στον κρατικό μηχανισμό ώστε να προνοήσει για επόμενη φορά), 

και αυτήν την εβδομάδα στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια!

Δάση παρθένα, έκτασης δεκάδων χιλιομέτρων, χωρίς να μεσολαβεί κανένα εκχερσωμένο κομμάτι για να “κρατήσουμε” εκεί την πυρκαγιά, αν ξεσπάσει!

(Όταν η φωτιά έφτασε στην πύλη των Θρακομακεδόνων, στα πρώτα σπίτια, και αφού κατέκαψε 30 σπίτια επάνω και πέριξ της πλατείας της Βαρυμπόμπης, εμφανίστηκαν, μες τα μεσάνυχτα καμιά δεκαριά γκρέιντερ που ξεκίνησαν την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, έστω κι αργά, για να προστατεύσουν την πόλη.

Ευτυχώς ο Θεός είχε σπεύσει, (δεν φυσούσε καθόλου, μα καθόλου και η φωτιά στράφηκε ανατολικά κι έτσι δεν κινδύνεψε να κατακαεί εκ θεμελίων σε βιβλική καταστροφή, άλλη μία πόλη και ολόκληρη η Πάρνηθα…).

Θέμα δεύτερο: ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ.

Από τότε που ήμουν μικρή θυμάμαι δασοφύλακες και αγροφύλακες, να περιπολούν τα δάση και τις αγροτικές εκτάσεις.

Γνώριζαν τις περιοχές καλύτερα από τον καθένα,

(συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών της γης),

γνώριζαν τους ανθρώπους που κατοικούσαν σε μια περιοχή, αυτούς που την επισκέπτονταν τακτικά και τους περιστασιακούς επισκέπτες της.

Στην κυριολεξία έλεγχαν άψυχο και έμψυχο δυναμικό με μία διαπροσωπική σχέση που διαρκούσε ολόκληρη ζωή!

Γνώριζαν κάθε πιθανό κίνδυνο, όλα τα μονοπάτια, τις αντιπυρικές ζώνες και τους δασικούς δρόμους, την ποιότητα της βλάστησης, την ακριβή θέση και την απειλή μιας πυρκαγιάς.

Μετά, αυτοί αντικαταστάθηκαν από «δασονόμους και δασαρχεία» πολυσπουδαγμένους, που μόνη τους δουλειά έκαναν την επιβολή προστίμων σε κακομοίρηδες και το να κάνουν τα στραβά μάτια στην καταπάτηση δασικών εκτάσεων και την κατασκευή αυθαιρέτων από ισχυρούς.

Το επιτελικό κράτος, των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού και του κάθε είδους ηλεκτρονικού ελέγχου των πολιτών του, 

πάντως, προφανώς δεν έχει ακούσει τίποτα, για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των δασών, μέσω drones που πετούν επί 24ωρου βάσεως πάνω από τα δάση και στέλνουν απευθείας σήμα στο κέντρο επιχειρήσεων του πυροσβεστικού σώματος.

Το μέτρο είναι απλό και υπερπολύτιμο!!!

Θέμα Τρίτο: Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έγινε διάσημη ως πρόεδρος του ε΄ τμήματος του ΣτΕ (για το περιβάλλον), αν και φρόντισε, (με τις αποφάσεις του τμήματος της και της ολομέλειας), να μην προστατεύονται τα δάση μας, επιτρέποντας να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες εκτάσεις, που όσο υπήρχε δάσος ποτέ δεν θα τοποθετούνταν….

Με δικαστική σφραγίδα της κυρίας, που προήχθη σε πολιτειακή ηγεσία μας κιόλας, τα δάση μας δίνονται βορά στα κοράκια της δήθεν οικολογικής παραγωγής ενέργειας, (ιδιώτες εννοείται)!

Χάριν των ιδίων ιδιωτών-κορακίων, θεσπίστηκαν διατάξεις στον ποινικό κώδικα του 2019, ώστε να απαλλαγούν από ποινικά αδικήματα για τα οποία ήδη δικάζονταν, όπως κατήγγειλε, ο τέως υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Αλλά και οι τιμωρητικές διατάξεις του αδικήματος του εμπρησμού από αμέλεια και από πρόθεση ελαφρύνθηκαν , μετατρέποντας το, από αδίκημα αφηρημένης διακινδύνευσης, σε συγκεκριμένης διακινδύνευσης.

Δηλαδή δεν αρκεί απλώς να βάλει φωτιά κάποιος, που ξέφυγε, και μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε πράγματα ή ανθρώπους, αλλά πλέον απαιτείται να έχει επέλθει αυτή η ζημιά, στο δάσος σε περιουσίες ή σε ανθρώπους, για να τιμωρηθεί!!!

Ωραία πράγματα για τους εμπρηστές.

Κι έρχομαι στο σοβαρότερο απ΄όλα:

Θέμα ΤΕΤΑΡΤΟ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο τούρκος δημοσιογράφος Ουστιέλ σε τουρκική εφημερίδα, στα τέλη Ιουλίου, εκτόξευσε συγκεκριμένες απειλές για εμπρησούς σε δάση εναντίον της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα είπε, ότι, επειδή η Τουρκία καιγόταν με 100 φωτιές οι οποίες αποδόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση στο ΡΚΚ κατόπιν εντολής της Ελλάδας

(!!, χωρίς πραγματικό έρεισμα, μόνο και μόνο για να πορρώσει τους τούρκους πολίτες να θεωρούν ηθικό και δίκαιο τον ασύμμετρο και συμβατικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της πατρίδας μας),

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΘΑ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ “ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ”, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

Πράγματι, αφότου εκστόμισε τις απειλές του ο τούρκος δημοσιογράφος, η Ρόδος κάηκε ολάκερη, στην συνέχεια η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα με 80-120 φωτιές ημερησίως.

Μάλιστα, ειδικά για την Αθήνα, κυκλοφόρησε βίντεο με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς με έκρηξη καταμεσής στο δάσος στην Βαρυμπόμπη, χωρίς να υπάρχουν τριγύρω σημεία καλωδίων ή πυλώνων της ΔΕΗ, αποδεικνύοντας τον σκόπιμο εμπρησμό.

Εκκρεμεί το πόρισμα της πυροσβεστικής και η επιβεβαίωση της αιτίας της πυρκαγιάς.

Τι κάνει το ελληνικό κράτος λοιπόν, με τούρκους και λοιπούς κατασκόπους που έχουν παρεισφρύσει στο ελληνικό έδαφος από τα ανοιχτά, (διότι μη φυλασσόμενα), σύνορά μας, και επιδιώκουν την εκ των έσω διάλυση του κράτους μας, την καταστροφή των υποδομών του και του κοινωνικού του ιστού;

Η εξωφρενική απάντηση είναι ότι, όχι απλώς δεν κάνει απολύτως τίποτα για να το αποτρέψει, αλλά αντίθετα ευνοεί την εχθρική υπονόμευση του κράτους μας…

1. Έχει επιτρέψει σε άγνωστο αριθμό, αγνώστων προθέσεων, λαθρομετανάστες, να εισέλθουν στην χώρα, για τους οποίους δεν γνωρίζει ποιοί είναι, γιατί έρχονται, που βρίσκονται και τι κάνουν, κι αν κάνουν κακό στην πατρίδα μας.

(Στον αντίποδα, έλληνες γιατροί, μηχανικοί και λοιπό επιστημονικό προσωπικό που μεταναστεύουν σε αραβικές χώρες, (Σαουδική Αραβία ,Κατάρ), δεν εξέρχονται καν του αεροδρομίου, παρότι πηγαίνουν εκεί μόνον με πρόσκληση εργασίας, αν προηγουμένως δεν έχουν εφοδιαστεί επισήμως από κάρτα διαμονής που φέρει τσιπ εντοπισμού).

2. Έχει επιτρέψει σε ΜΚΟ, οι οποίες επίσημα πλέον χαρακτηρίζονται ως κατασκοπευτικές οργανώσεις, (διότι μέλη τους επανειλημμένως συλλαμβάνονται ως κατάσκοποι), 

να αλωνίζουν στην νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, τρέχοντας το έργο διάλυσής μας.

3. Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ΠΡΟΛΗΨΗΣ των πυρκαγιών.

4. Εκτός όλων των παραπάνω, ο κρατικός μηχανισμός, δεν ελήφθη πρόνοια να απαρτίζεται σε ανώτατο επίπεδο, (3 τελευταίων βαθμών ηγεσίας), από πρόσωπα επιλεγμένα με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια (αντίστοιχα των αντικειμενικών βαθμολογήσεων των κινέζων αξιωματούχων). Ώστε ο πιο έξυπνος, ο πιο ενδελεχής, και γι’αυτά τα χαρακτηριστικά του, ο πιο αποτελεσματικός, αποκλειστικά, να προϊσταται των ηγεσιών μας.

Αντί για τον κομματικό πειθήνιο καρπαζοεισπράκτορα, που προάγεται λόγω ετών στην υπηρεσία, άχρωμος, άοσμος, άγευστος, και βλαξ, αλλά με σπασμένη μέση από το σκύψιμο.

Όπως δυστυχώς συμβαίνει για όλες τις επιτελικές υπηρεσίες του καταρρακωμένου ελληνικού κράτους….

«Η ταχύτητα είναι η ουσία του πολέμου”, έλεγε ο σοφός κινέζος στρατηγός.

Ας αποκτήσουν επιτέλους γνώσιν οι κυβερνήτες μας!!!

ΠΗΓΗ facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.